WWW.FOLKINFO.HU

A Ternipe együttes, Budapest
Az együttes új oldala: ternipe.hu

 

A Ternipe együttesA Ternipe együttes 1989-ben alakult Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és budapesti fiatalokból. Az együttes tagjai roma anyanyelvű fiatalok, akik törekszenek arra, hogy népzenéjük és népdalaik tiszta forrásként kerüljenek a köztudatba. Megalakulásuk részben azért vált szükségessé, hogy az igazi autentikus roma kultúrát közhírré tegyék, és a köztudatban elterjedt előítéleteket anyanyelvük ápolásával és kultúrájuk megőrzésével legyőzzék, valamint céljuk a tradicionális identitást meghatározó közösségi és regionális értékek megőrzése.
Az együttes célja, hogy a még fellelhető cigány néphagyományokat, ezen belül az énekelt és hangszeres népzenét összegyűjtve és feldolgozva közhírré tegyék. Az együttes hangzásvilága sajátos, hiszen a kvintek és tercek olyan előadásmódot hoznak a folklórba, amellyel eddig csak a balkáni és távokeleti kultúrákban találkozhattunk.
Az együttes kezdetben táborokban ifjúsági klubokban és művelődési házakban lépett fel, majd egyre több kül-és belföldi meghívást kaptak, egyre népszerűbbek lettek.

 • 1991-ben a Kalyi Jag Roma Művészeti Egyesület gondozásában megjelenik első hangzóanyaguk O DUJ TERNE, (A két ifjú) címmel, MC formájában, mely anyaggal bejárják Magyarországot 30 önálló est keretében.
 • 1992-ben meghívást kapnak a Franciaországban megrendezésre kerülő C.I.I.O.F Világzenei Fesztiválra. NAJ MAN BULHI KALCA, (Nincsen bő nadrágom) című balladájuk elnyerte Szász János filmrendező tetszését és a Woyczek című filmjéhez főcímdalként választotta.
 • 1993-ban megjelenik második hangzóanyaguk: SUNO DIKHJOM (Álmot láttam) címmel, MC formájában, mely anyaggal ismét bejárják az országot. Szerepet kapnak a Kalyi Jag O SUNO című 30 perces filmjében.
 • 1994-ben ismét Franciaországban szerepelnek 20 színházi est keretében, melynek állomásai: Párizs, Bourdo, Montignon, Montoare.
 • 1995-ben Németországban szerepelnek a világhírű Womad Fesztiválon. A Magyar Televízió Patrin Magazin támogatásával elkészítik a "Gejas e sej" című dal videó klipet.
 • 1996-ban Stuttgartban a Magyar Kultúra Házában mutatkozhattak be. Szerepelnek a Kaláka Fesztiválon, valamint a minden évben megrendezésre kerülő Nemzetiségi Népzenei Gálákon.
 • 1997-ben megalakult a Ternipe Roma Művészeti Egyesület, melynek célja: ugyanolyan súllyal támogatni a sajátos tradicionális roma kultúra értékeinek megőrzését, mint más népcsoportok és kisebbségek kultúráit.
 • 1998-ban megjelenik harmadik hangzóanyaguk DEL O BRISHIND... (Esik eső...) címmel, MC,-CD,-CD-ROM formájában, a BAHIA kiadó gondozásában. A magyarországi folklór együttesek közül először a Ternipe Együttes készített CD-ROM-ot. Megszervezik az első Ternipe Nemzetiségi Népzenei Fesztivált, mely hagyományteremtő szándékkal szerveződött. A rendezvény célja, hogy bemutassa azokat a Magyarországi kisebbségi kultúrákat, amelyek eddig is óriási szerepet játszottak hazánk kultúrájában, és hozzátartoznak a kulturális örökséghez.
  A Republic Együttes "Üzenet" című nagylemezén közreműködtek. A Budapest Sportcsarnokban megrendezett Árvízkárosultakért c. nagyszabású jótékonyságú koncerten az együttes is fellépett.
 • 1999-ben Magyarország-FORT WORTH 10 éves testvérvárosi kapcsolatának fennállása alkalmából Magyarországi delegációként 1 hétig szerepelnek Amerikában. Felléptek a Duna Karnevál programsorozatában, a Vörösmarty téren, illetve állandó vendégei a Láng Művelődési Ház cigány táncházán. A BOX-Produkció támogatásával elkészítik a 10 éves pályafutásukról szóló filmet. Az Almássy Téri Szabadidőközpont szinte az együttes "születésétől" jelen van életükben. Résztvesznek a Netmulatság'99 internetes fesztiválon is. Minden nagyobb koncertjüket, lemezbemutatójukat, jubileumi műsorukat itt mutatták be, a Szabadidőközpont nem kis támogatása segítségével.

A 10 éves jubileumi műsoron - az Almássy Téri Szabadidőközpontban - vendégként fellép a Fekete Vonat együttes, valamint jelen lesznek az együttes életét és pályafutását segítő és támogató közismert személyek. Az együttes sok meglepetéssel várja barátait és vendégeit.

AZ EGYÜTTES TAGJAI:

 • Balogh Mária: ének
 • Balogh Tünde: ének
 • Farkas István: ének, gitár, mandolin
 • Lakatos Zsolt: ének, gitár
 • Lakatos Béla: ének, kanna, szájbőgő
  (az együttes vezetője)
Az együttes tagjai
 
 
Letölthető zenerészlet
Bilako na zhuvau
Letölthető zenerészlet
Lina