Műsoros CD-im

Egyszer volt hol nem volt

Sun FlowerA népmese elgondolkodtat, tanít, szórakoztat. Most mikor gyerme-keinkre olyan sok nekik nem való ismeret zúdul, különösen fontos, hogy tiszta forráshoz jussanak. A legszebb meséinkből válogattam egy csokorra valót. Ezek a mesék magukért beszélnek : Történet Péterről és Pál-ról, a Kisgömböcről, a Kis kondásról. Tovább fűződik a mese fonala megismerjük milyen is A szegény ember vására? Megtudjuk ki is az a Macskacicó vagy mit is szánt az a bizonyos Aranyeke? Az Egerek meséjét, A kisködmön követi és A Szél és Nap versengése zárja.

Tente baba

Sun Flower Kis Krisztina Az a fa melynek nincs gyökere című cikke amely az Aranytarsoly 2008 januári számában jelent meg a követekezőket írja: " A napokban bekerült Olasz Etelka Tente baba című lemeze a CD lejátszóba. Két éves kisfiúnk már az első zenei taktusnál abbahagyta bokros teendőjét, és ettől fogva csak a zenére és a megszámlálhatatlan ismerős és ismeretlen mondókára figyelt. Olasz Etelka CD-je bátran állíthatom egy kincs. Modern korunkban a televíziót nevezik babaőrnek, hát mi felfedeztük otthon , hogy a CD lejátszó is alkalmas rá, főleg, ha megfelelő lemez kerül bele. "

Jár a baba

Sun FlowerAzoknak a gyerekeknek és szülőknek, akik már ismerik az alapvető népi mondókákat, össze-gyűjtöttem a következő több, mint száz dúdolót : Mik is ezek valójában ? Sétáltatók, Táncoltatók, Neve-zetes napok, Nevezetes hónapok, Húsvéti locsoló versek, Állatos versikék, a Kicsúfolók, Nyelv-törők, Kiszámolók, Fogócskázók, Számoltatók, Sütés-főzés, Név-napi köszöntők, Napok, órák, Varázsmondókák és Mese-mondókák váltakoznak vidám zenei dallamokkal.

Mátyás király meséi

Sun FlowerMátyás király szeretete évszá-zadok múltán is érezhető a róla fennmaradt mesékben. Az ügyeseket, mint az Okos Katica vagy a cinkotai kántor, a becsületeseket, mint az igazmondó juhász példának állítja. A haszonlesőket, mint a Három bak-kecske történetében, a hivalkodókat, mint az Aki aranytálcára lépett meséjében kifigurázza a nép teremtő képzelete. A tizenhárom mesét reneszánsz dallamok díszitik, idézve a kor hangulatát .

Csodaszarvas

Sun FlowerRégi-régi időkről, hajnalok haj-naláról mesélek most nektek. Messsze-messze napkeletre, repü-lünk, kakukkfű illatú füves puszta-ságokba, ahol szilaj paripákon szá-guldoztak a puszta fiai. Hívó kürtök szava zengett s négy égtáj vissz-hangzotta deli vitézek harci kiáltását, oda repülünk , ahol rettenthetetlen hősöket nevelt a szárnyas idő. Bátor pillantású férfiakat és hőslelkű asszonyokat, akiknek tetteit ámulva csudálta a világ. A CD legfontosabb mondáinkat tartalmazza Nimródtól - Árpádig.

Dalok a kurultajra

Sun Flower" Választ keresni néha vissza-nézek a messzi múltba, századokon át, s hallom, bár néha kissé akadozva a tűnt idők örömét és jaját." Régi mondák, hazatérés korabeli dalok és versek idézik őseink életét. A Négy Őselem: a Föld, a Levegő, a Víz és a Tűz misztériuma zárja a közel 80 perces műsort. Közreműködik Papp Gergely sámándobon, Tóth Béla citerán, dorombon és az ősi magyar hangszeren a fulyarán. " Ősök szíve dobban bennem, ősök hangja szólal bennem "

Tündérszép Ilona

Sun Flower Mint a Tündérképző Egyesület egyik alapító és elnökségi tagja na-gyon fontosnak tartom Tündérszép Ilona meséjének megismertetését minden generációnak - a nagymamáktól az unokáig - ennek jegyében született ez a CD. Gyólai Gabriella aranyhajú tündérleány grafikája képileg csatlakozik ehhez hanganyaghoz. Ősi húrokat pengetve, megjelenik Szél és Nap úrfi példázat értékű története és A kisködmön, A köszönet és A lebbencs meséje. A válogatás mind a kilenc tagja tanulságos, igaz értékeket közvetít.

Rózsa és ibolya

Sun Flower A Rózsa és Ibolya című válogatás Arany János nyomdokain haladva a magyar népmese kincs gyöngyszemeit fűzi össze. A vén-asszony és halál cimű mese balladai ihletésű népi humorral fűszerezve. A magyar Pinoccio története, pedig a Fából Faragott Péter históriájából kerekedik ki. Az már nem igaz címmel egy igazi paraszti furfang részesei lehetünk. A meséket Schweigert Krisztián gitármuzsikája szinesíti.

Hol volt hol nem volt

Sun FlowerÉveken keresztül meséltem a világ egyetlen Zászló Múzeumában, itt sorra kerültek elő Európa országainak meséi. Egyre többen mondták tanárok, gyerekek, jó lenne, otthon és az iskolában hallgatni ezeket. Így került egymás mellé: A három találóskérdés görög , A kisfiú meg az ördög norvég , A szénégető és a Manó német, A csizmás kandúr francia, A Borsószem Király-kisasszony dán, Ha sokan tudnák angol, A varázsflaska ír, A póruljárt hegedűs belga, A tengeri búza holland, A granadai hó spanyol népmese.