WWW.FOLKINFO.HU
Mayer István keramikus, szobrászművész, Kővágóörs
 

Tapolcán született, és bár a családban nem volt művész ős, kisgyermekkora óta szobrásznak készült.

Középiskolai tanulmányait már Budapesten végezte, a Képzőművészeti Szakközépiskolában, innen felvételizett a Képzőművészeti Főiskolára, ahova harmadszorra vették fel. A kieső három év nagy részében Tapolcán, a Bauxit bányában dolgozott csillésként. Itt keresett jövedelméből vette meg kővágóörsi házát, melyet az idők során átépített, műhelyt, kemencét alakított ki benne.

Főiskolai tanulmányai után hangszerkészítéssel is kísérletezett (tekerőlant gyártás), de hamar áttért a kályhacsempegyártásra, melyre a nyolcvanas évek elején már igény mutatkozott a Balaton felvidékre leköltöző új lakosok körében.

A kezdeti, kézi korongozású csempék készítését abbahagyva a kornak jobban megfelelő minőségű, de kinézetében a régi hagyományokat követő préselt csempéket készíti. A mai kályhák már nem az eredeti, nagy belső üreggel, hanem füstjárattal készülnek, melyek építésére a hagyományos kézi csempék nem voltak használhatóak.

Csempéit hagyományos fatüzelésű kemencében égeti, melyben a máz egyedi színezettel ég rá a csempére.

Szereti, ha személyre, helyre szabottan, személyes találkozón, megbeszéléseken, adott helyre tervezhet kályhát

Kályhaterveiben bármilyen egyéni igényt figyelembe vesz.

Szobrászként 2 köztéri alkotása van, mindkettő szülővárosában, Tapolcán a főutcán.

Az egyik egy Kossuth dombormű bronzból, a másik a város egyik régi bírájáról készült kőből, a szülőházán (mely ma bank), látható.


Elérhetőség: Kővágóörs, Káli medence
Mayer István +36 87 464-008