WWW.FOLKINFO.HU
Kis Gergely Márton népzenész - VÁC
 

 

Kazettaborító1977. október 12-én születtem Budapesten. Általános iskolai tanulmányaimat Budakeszin a zenei általános iskolában kezdtem. Édesanyámmal a Csutorás népzenei táborba mentem 12. éves koromban, 1989. nyarán, ahol megismerkedtem a citerával. Még azon az őszön Vácra költöztünk és az általános iskola citeraszakkörében tanultam meg a citerázás alapjait, majd ezután beiratkoztam az Óbudai Népzenei Iskolába, ahol Balogh Sándor irányításával fejlesztettem tovább tudásomat, technikámat és játékstílusomat.
Az ő zenei útmutatása mellett 1993-ban Bonyhádon megnyertem a Magyar Rádió és a KÓTA által rendezett népzenei vetélkedőt. Ugyanitt 1994-ben a második helyezést sikerült elérnem.
1994-ben elnyertem a Népművészet Ifjú Mestere kitüntetést népzeneszólista kategóriában.
1995-ben a XIV. Budapesti Táncháztalálkozó lemezén trióban szerepeltem tanárommal együtt.
1995-ben indultam a Magyarországi " Ki mit tud? " - on ahol több válogatót sikeresen vettem és a TV elődöntőig jutottam el.
Később beiratkoztam Kobzos Kiss Tamáshoz, az Óbudai Népzenei Iskola igazgatójához koboz szakra, akinek egy évig voltam a tanítványa. A szólóhangszer mellett most már néhány éve énekelek is. A XVIII. Budapesti Táncháztalálkozó és kirakodóvásár időpontjára sikerült kiadni első önálló műsoros kazettámat "Citerát pengessetek" címmel 1999. évben. A kazettán a magyar nyelvterület népzenéjét mutatom be citerával, kobozzal és énekkel históriás- és néhány egyházi ének mellett.
A Magyar Televízióban és a Magyar Rádióban több alkalommal szerepeltem, s ezen kívül megfordultam Magyarország számtalan településén megrendezett versenyeken illetve népzenei találkozókon. Határainkon kívül több alkalommal felléptem Erdélyben, Szlovákiában, Németországban, Franciaországban, Hollandiában és a Balti államokban - Litvániában illetve Észtországban a Finnugor- rokon népek fesztiválján.
Célom a magyar népzenei kultúra választott hangszereimen való terjesztése továbbadása és megismertetése.

 
Letölthető zenerészlet
Hej, madár, madár...
(Zobor vidék)