WWW.FOLKINFO.HU Gáts Tibor - hangszerkészítő, Budapest  

  GÁTS Tibor citerakészítő, a Népművészet Mestere, 1949-ben született Kaposváron. 1973 óta készít népi hangszereket, különféle citerákat, ütőgardont. Hangszereivel évek óta szerepel hazai és külföldi kiállításokon. I976 óta a Népművészet Ifjú Mestere, 1979 óta népi iparművész, 1993-ban megkapta a NÉPMŰVÉSZET MESTERE címet.
Munka közbenGáts Tibor a "nomád nemzedék" tagjaként indult el a népi kultúra megismerése és egyéni alkotói programja kiteljesítésének útján. A nyugat-európai diákmozgalmak kísérő jelenségeként a hetvenes évek elejétől Magyarországon is megélénkült az archaikusabb népművészeti rétegek iránti érdeklődés. Ez szembefordulást is jelentett azzal a szuvenír-vitrin szemlélettel, amely, a népművészetben csupán a makkos, tölgyfaleveles díszítményt hangsúlyozta és szemléletében valami végkiárusítás hangulatát hordozta. A zenészek, táncosok és kutatók "felfedezték" az erdélyi néprajzi etnikumot. Megindult a táncházmozgalom. A népzenei újhullám egyre-másra keltett életre kitűnő zenei együtteseket; a Sebő, Muzsikás, Téka, Tekergő, Regős, Mákvirág. Gereben. Vízöntő, Boróka, Jánosi stb. zenekarainkat. A tárgyi népművészet újraértelmezése céljából megalakult a Fiatalok Népművészeti Stúdiója, amelynek programja az egyoldalú reprezentációs funkció helyett, mai életünkhöz igazodó funkciót, a hasznos és a szép egységét kívánta elősegíteni. A népművészet újrafelfedezésének sodrában 1973-ban kezdte el alkotói tevékenységét Gáts Tibor. Népi hangszereket kezdett készíteni, különféle citerákat, ütőgardont, tamburát. S ez a tevékenység a népi hangszer készítés és annak megszólaltatása ehben a műfajban nyilvánvaló kapcsolatot teremtett az előadóművészet és a tárgyi népművészet között. Gáts Tibor tagja lett a Fiatalok Népművészeti Stúdiójának. A hetvenes évek közepén részt vett a fiatal népművészek tokaji alkotótáborában és a következő évtizedekre is magával vitte a közösen végzett alkotómunka élményét, az archaikus kultúra számos szerkezeti tanulságát, a Bodrog és a Tisza összefolyásánál a tűz mellett heszélgetve, énekelve eltöltött esték hangulatát. Azóta is részt vesz alkotótáborokban és az egyik vezetője az ócsai Kosbor Népművészeti Egyesületnek.
Gáts Tibor hangszereket készít, kitűnő mesterségbeli felkészültséggel, magas színvonalon. Az anyag gondos megválasztása a szerkesztés archaizmusa és pontossága, a formai szépség és a műgonddal megoldott kivitelezés jellemzi hangszereit.Ütőgardon Már 1976-han megkapta a Népművészet Ifjú Mestere, 1979-ben a Népi Iparművész címet. 1993-ban a Népművészet Mestere kitüntetésben részesült. Szakmai elismerését számos eddig kapott díj is reprezentálja. Munkáit több első díjjal jutalmazták; így 1981-ben Balatonlellén az id. Kapoli Antal Országos Faragó Pályázaton, 1984-ben Debrecenben az I. Országos Népi Hangszerkészítő Pályázaton, 1989-ben Budapesten a Konzumex Hangszerkiállításon. Fődíjat kapott 1989-ben Debrecenben a II. Országos Népi Hangszerkészítő Pályázaton és 1977-hen Nyíregyházán az Országos Népművészeti Kiállításon megkapta a népi hangszer kategóriában a Gránátalma-díjat. Alkotásaival immáron közel két évtizede szerepel hazai és külföldi kiállításokon. Munkáit rendszeresen bemutatják Frankfurtban a Nemzetközi Hangszervásáron is. Amit Gáts Tibor több mint két évtizede tartó alkotói periódusa során kialakított, azzal egyszerre képes közösséget idézni és egyéniséget érvényesíteni. Amit keze munkájával és szellemével létrehozott, gyönyörű szép, gazdagság. Jelen van benne a népi kultúra archaizmusa, az összetartozás igénye, a rokon törekvések harmóniája és ugyanakkor személyisége, egyénisége is. Megítélésem szerint alkotóként és közösségi emberként egyaránt jó úton jár. Szép és jó hangszereit tisztelettel ajánlom minden érdeklődő figyelmébe.

Dr. Bánszky Pál elnök
Népművészeti Egyesületek Szövetsége


DÍJAK:

1977 III. Országos Népművészeti Kiállítás Nyíregyháza, "Gránátalma" nívódíj
1978 VI. Dunamenti Folklórfesztivál, Népi Hangszer Pályázat Szekszárd, V. díj
1981 id. Kapoli Antal Országos Fafaragó Pályázat Boglárlelle, I. díj
1982 I. Országos Népi Kismesterségek Művészete Pályázat Siófok, III. díj
1984 I. Országos Népi Hangszerkészítő Pályázat Debrecen, I. díj
1988 III. Országos Népi Kismesterségek Művészete Pályázat Siófok, II. díj
1989 II. Országos Népi Hangszerkészítő Pályázat Debrecen, "Fődíj"
1989 KONSUMEX Hangszerkiállítás, Népi Hangszer Kategória Budapest, I. díj
1991 IV. Országos Népi Mesterségek Művészete Pályázat Siófok, "Hagyomány Őrzéséért" díj
1994 Mesterségek Ünnepe Budapest, Különdíj
1995 III. Budapesti Kaláka Folkfesztivál, Kiállitási különdíj
1995 Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány Pályadíja
1997 V. Országos Népi Mesterségek Művészete Pályázat Kecskemét, Magyar Művelődési Intézct Különdíja 1997 Mesterségek Ünnepe Budapest, Év Mestere díj
ÖNÁLLÓ KIÁLLÍTÁSOK:
1988 Budapest, Népművészeti Stúdió
1988 Püspökszentlászló, Galéria
1988 ]ászapáti, Vágó Pál Múzeum
1989 Ócsa, Egressy Gábor Művelődési Ház
1989 Sátoraljaújhely, Kossuth Lajos Művelődési Központ
1990 Győr, Bartók Béla Megyei Művelődési Központ
1996 Monostorapáti, Faluház
 

 

 

Címe:

Budapest, Százados út 3-13.
12. épület 21/a
H-1087
Tel/Fax: (+36 1) 3142517,Velence, Bogrács utca 14.
H-2481
Tel: (+36 22) 473-119

E-mail:artsymposion@hello.hu

Letölthető zenrészlet

Citerák

 


A mühelyben A citerák hangolása Játék közben