WWW.FOLKINFO.HU
Varga Cédrus Attila
multihangszeres etno-világzenész + hang

ZENEI ÉLETRAJZ

Varga Attila vagyok, délvidéki (CSANTAVÉR) emigráns magyar család sarjaként.
A Cédrus a művésznevem: Varga Cédrus Attila multihangszeres etno-világzenész.

    Menedzserem halála miatt új menedzsert szeretnék találni!   

Hegedülni tanultam kiskoromtól, bár kamaszként 10 éven át rock (ROCKERS), pszichedelikus (EFFUSIO GEMMA) és jazz-zenész (CÉDRUS) voltam. Az Állatorvosi Egyetem BPKommandója (I. Hónaljmirigy elődje) is nevemhez fűződik. 1990-től 2002-ig a Táncházi Kamara (Táncház Egyesület) tagja, valamint a rövid életű Eurofolk Egyesület törzstagja. A népzenével érett fejjel ismerkedtem meg. Előbb magyar, majd görög (BUZUKI-együttes, SANTORINI, KREMENICA),
zsidó (DI NAYER KAPELYE), cigány (Oltai György-kvartett, Kiss Anna versfeldolgozások, görög zenébe ültetve) népzenék művelése, majd profiként country (LESLIE Mclasky Band, COUNTRY HONK, THE FUGITIVES), végül 6 éve az ír a kedves területem (PATRICK MCMULLAN BAND, TRY HONK, THE FLOWERPOT MEN). Tagja vagyok a MACHINEAST zenekarnak 10 éve, most KALAND' OR. 2008-ban az együttes feloszlott. Jelenleg az ISTER Skót-Ír folkzenekar hegedűse vagyok Turányi Csongor kiválása óta. (2009 nyár vége) Kiállításmegnyitókon is fellépek.

 

Juci, Teve meg én:

Vegyétek meg a lemezt!

BOB COHEN zenekarában játszva találkoztam először az ír zenei és emberi világgal. ÖKRÖS CSABA és Bob látott el tanulnivalóval, hiszen BOSTONBAN rengeteg ír zenész él és dolgozik. Csabával volt egy O 'CROSS nevű duónk. Örök tanuló maradok legalább a zenében, bár hangmérnöknek készültem egész életemben.

MEGJELENT az első saját CD-m, amely ha nem is tökéletes, de érezteti a zenéhez való hozzáállásomat és az ír házibulik hangulatát, mivel életemet nem nagy színpadokon, hanem 20-100 fős kis klubokban töltöm el. 3000 fős közönségnek összesen négyszer játszottam. Villachban (-Finkenstein) egy hatalmas körcsarnokban léptünk fel, Ausztria: Bally Cotton, Németország: egy lány-duó, több hangszeren és énekkel, a nevükre nem emlékszem és Írország: Paddy's Band (MI magunk). Az összes lemezt eladtuk.
Standing Ovation.

 

Indulj, mandolinom

 

Előző napon Arlo Guthrie is játszott, a közönség be volt járatva a jó zenékre. Másfél órát játszottunk. Magyar volt a fénytechnikus, ott dolgozott kint. Érdekességként eljátszottam egy gyimesit, Tűztánc címmel. Eredeti címe: Héjsza !

 

Héjsza

 

   Session-eltem Haagban a BLUEGRASS ETC. amerikai zenekarban, amikor Párniczky Edét vittem oda hangosítani. Ki ez az új hegedűs? - kérdezték egymástól. Semmi, csak a magyarok sofőr-szállítója engedte el a lelkét - mondtam erre. Session a Los Angelitos együttessel, déli zenék. Én Santanákat adtam magamból.

A ZENE VILÁGNAPJÁN többször is egyenes adásban közvetített a Magyar Rádió: Táborfalván, valamint a SIRTOS TAVERNÁban, ahol Radics L. Milánnal 2 évig voltam görög prímás.

Kölcsönkért a Falkafolk és a Maskarades együttes is a Santorinitől (Kovalcsik Géza)

 

Görög rock

 

Kurd nemzetiségi esten zenével köszöntem meg a kurd nép türelmét egy török népirtással kapcsolatban. Nevem is ebből az időszakból származik: CÉDRUS ATA: a cédrusok atyja .

   Franciaországban a Bordeaux-i TV műsorában láthattak zenés utcabálon a LOS TORTUES VELOCES együttesben, valamint St. Patrick napi fesztiválokon.

   A MADE INN Pub-ban több hónapon keresztül játszottunk (Machineast) az élvonalban Slamovits NO (Edda) és Géniusz társaságában, önálló esteken .

 

Fekete Kalapok

 

 

Parralell World

 

1990-ben Orci Géza, Vitányi Ivánékkal a Kremenica együttessel a KALÁKA Nemzetközi Folkfesztiválon Miskolc város nagydíját adta át Rózsa Péter és Miskolc város polgármestere. Ez pénzjutalom volt, de lehetett volna választani stúdióidőt is, ha jól enlékszem. A végén Kremenica táncház az éjszakában.A technikusok elmentek sörözni a szokásos gerjedések előtt. Magam léptem a feltételezett gerjedő mikrofonhoz, és a Canon XLR-dugót kihúzva folytatódott a Kremenica táncház. Ez régen történt.

Az utolsó Kaláka fesztiválomon, az eső majdnem elmosta a Várároki sár szintjére a rendezvényt: emlékezzetek, eső, sár, finis! 2000. A COUNTRY HONKkal Bródy János volt az "előzenekarom" esőben, (bocs!) meghívtak nem magyar részről Arizonába és magyar részről a PETŐFI Csarnokba. A Country-rajongóktól elnézést kérek, ha kérik, küldök zenét, akár fényképeket is!

    Önök továbbra is a RETROspektív  zenei magazinom olvasói.

Miután Patrick ismertebb zenekara az Irish Rovers (ez a név egyszemélyben ő), külföldön Irish Rovers néven játszottunk. Az utolsó, Hevesi rendezte Petőfi Csarnokbeli St. PATRICK napi fellépésemen, azonban belelógott a kezünk a bilibe. (2001,március 14.-én)

 

Emmigrant on

 

  A színpadon vártuk Paddy-t, (Zajzon Tamás, Varga Cédrus Ata), és mivel egy fenékkel két lovat nem lehet megülni, ez most nem jött össze, azazhogy nem jött el Paddy. Elkésett, és az egész bulit ketten tettük a közönség elé, némelyik számban megkértem a  még jelenlévő ÉDAIN bodhránosát, barátomat, Gueth Jánost harmadik tagnak. (Jani egyébként külföldön rendszeres zenei támogatónk.) A plakáton Paddy's Band helyett (COUNTRY HONK a ) TRY HONK néven futottunk, lehet, hogy azért késett el annyira, hogy lentről nézze végig műsorunkat.

  (Ennek háttere az, hogy a Country Honkkal nyertük a Petőfi Csarnokos fellépést, de a zenekar ott a Kalákán volt együtt utoljára, szerettem volna a nézőknek új zenekaromat bemutatni, a P.'s B.-et.) Szerintünk cikinek tartotta a nagy színpadon egymás után két zenekarban is fellépni. Érthető. Érthető? Nem? Míg az Irish Rovers a nagyszínpadon aratott, vetett, mi ketten a kisszínpadon az ÍR TÁNCHÁZat vittük órákon át, ketten a nagyszínpados fellépés után...! (Plakát-fényképet tudok küldeni gyűjtőknek!)

1999,07 hó 11-én a Budapesti Kaláka fesztiválon az Almássi téren HANS THESSINK és felesége rendes volt, mert meghívott saját külön öltözőjébe,(úgy volt le-labirintusozva a színpad melletti teremben) a kisebb zenekarok saját pénzen vették a zsíroskenyeret, üdítőt és huszan voltunk egy térben, de ott dúskálhattunk, mint egy külföldi futó sztár. Elisabeth Kölbl volt Paddy menedzsere külföldön,barátságban állt Milicával(Hans felesége) ezért dúskáltunk átmenetileg. SZOMJAS GYÖRGY bemutatott JANCSÓ MIKLÓSnak és megörökítették, ahogy Hans Dobró-ján az I GOT MY MOJO WORKIN'-t játszom.

Meghívtak minket Klagenfurtba játszani, városszerte plakát, meg minden, (de Pat. Irish Roverje aznap Bécsben játszik, tudtuk meg előző nap.) Kettesben játszva nem volt az igazi a műsor, sorsoltunk: a színpadon melyikünk lesz Patrick. A közönség talán jól szórakozott. A menedzser, Elisabeth azonban az igazi Pat-ot kereste. : - Ő Bécsben van - közöltük. Közelebb van Magyarországhoz , az Irish Rover ott játszik, tudtuk meg tegnap, mire Elisabeth: Paddynek ezután nem ad munkát!!

    2-3 évig ezután a VÖRÖSMARTY téren voltam zenész, mint külföldi turista. Először francia voltam Bordeaux városából, de a magyarok és az osztrákok nem szeretik a franciákat.

    Ezután ír hazátlan lettem Cork-ból, szerintem anyukám ott született, Sinn-Fein-ista vagyok, nem unionista északról: MI MAGUNK.

Emlékszem, esett az eső, igazi hegedűs-időjárás utcán ülve, ezért furulyáztam egy dalt a repertoárból (170 ír és skót zenék), mire odajön hozzám egy kedves Úr, és azt mondja, ez a dal ott született, ahová ő való, és letett egy ötezrest a tokba. Ezért a dalért a Becketts-ben is whiskey-vel (így íresen) fizetett a régi tulaj, aki szintén odavaló, mint a dal: The lonesome Boatsman.  

 

Eső a kútnál

 

   Szóval az OROSZLÁNOS kút zenésze lettem a Gerbaud előtt, így híresültem el Magyarországon, még TYLL ATTILA egy klipjében is. A téren voltam, amikor a fradisták verték a Glasgow Rangers szurkolóit, repkedtek a székek, asztalok, üvegek, pofonok, mint egy Rejtő-filmben. S aztán jöttek a kommandósok. Olyan volt, mint Belfastban, de itt szerencsére nem élesgránátok robbantak és hiányoznak a falakról az életkép-tacepaók. Egy faládás pálmafa tövébe húzódtam bőröndöm, hegedűm és én...

   Ott kerestem egységnyi időre jutó legtöbb pénzt - (nem aznap.): egy férfi szédült ki valamelyik kaszinóból így szólva: Most menjek haza, mert otthagyott félmilliót a kaszinóban, neki mára elég, s letett egy húszezrest a tokba.

     Más. A Becketts-ben tilos volt az elektromos lábdob-szettemet használni, mert a tulajt, Deklant emlékeztette egy híres „B” betűs régi zeneszerző nevét viselő zenekarra, akik őt egy éven keresztül átverték gombafejű playback-muzsikájukkal. (Élőzenés klub)

     Apropó. A. és Lányai iroda. Márminthogy művészeti.  2000 fős állófogadás az új Magyarországon, a Budapesti Városházán. Annak örömére, hogy a privatizáció ismét pénzt hozott egy külföldi szereplővel. Emeleti hatalmas terem, a liftet lezárták, nehogy elrontsuk. Fel a 800 kg cuccost, hang- motyó, és a főnök engem elküld a Váci utcába egy másik bulijába a harmadik emeletre 6 hordó sörrel meg 3 rekesz kólával. Gondoltam nem szívesség lesz, shake your money-maker. A teherautómat már a Martinelli téren meghúztam, a derekamat szerencsére sehol.  Közben a buli elkezdődött volna, de senki sem találta a főkapcsolót a keverőpultomon az Almássy tériek közül. Vezető hangmérnök voltam! Körülbelül 15 perces csúszással már a tetthelyen voltam újra és életemben először-utoljára betettem B együttes zenés Pb- Cd-jét, fordítva... Mindenki csendben várt. Én (már) nem...

Szeretném a zeneművészet nevelő, formáló hatását megmutatni, ezért zenei fellépéseket vállalok iskolákban, hangszerbemutatókat tartok kicsiknek, nagyoknak.

Próbáljunk meg nyomokat hagyni magunk mögött ebben az “árnyékvilágban”.


Régi műsor ! VARÁZSLATOS IDŐUTAZÁS címmel

AUTENTIKUS, HAGYOMÁNYŐRZŐ KONCERT MOLDVAI CSÁNGÓ, GYIMESI, UKRAJNAI KLEZMER, MAKEDÓN, GÖRÖG, SZÍRIAI, ÍR,
CAJUN, COUNTRY és más zenékből! !

ÖRÖMTELI MULATSÁGÁT TEGYE emlékezetessé TÁNCMULATSÁGGAL
ÍRORSZÁGBÓL! ! Tánctanítással egybekötött népzenei koncert, hagyományos népi hangszereken.

MÚLT-SZÁZADI LEMEZBEMUTATÓ! !
HANGULATOS PROGRAM FARSANGRA, St.- PATRICK napra, HALLOWEEN-re, VÁLLALATI összejövetelekre EURÓPÁBAN egyedülálló HEGEDŰ- szájharmonika „együttjáték”, valamint dobok, mandolin, hegedű, banjo, furulya, szintetizátor kombinációi, általában EGYSZERRE kettő, három hangszeren!
Színházi felkérések teljesítése.

15 éve főállású hangmérnök-vállalkozónak, elektronikus eszközfejlesztőnek és folk-hangosítónak vallom magamat.

Főbb munkáim az évek során:
3 alkalommal a KALÁKA FOLKFESZTIVÁLon, majd a PÉCSI FOLKNAPOKon, például: Ghymes + Vujicsics + Montanaro – egyszerre!! A MAKÁM együttes technikusi teendői és szállítója 3 éven át és a Szentbékkállai Indiai Zenei Napok 3 napos rendezvényein való hangosítás. (Gyűjtőknek küldhetek plakát-fényképet !)

Technikai paraméterek: 2X15oo W hang, vagy ha kell kisebbek/ 16 csatorna, Side-fill, és monitorozás, AKG és SHURE mikrofonpark. Technikus és keverőállás közötti INTERCO M- rendszer kábeles és URH-s kivitelben.

Fénytechnika: 16x 5OO W, 8 m -es hosszú fényhíddal. Sok fesztiválon napi 15 zenekar volt. Régi szép IDŐK!
Várom az (új) érdeklődőket!A The Flowerpot Men Irish Trad.and Pub Music Band az ország egyik legsikeresebb ÍR zenekara hét éven át a Becketts étterem, valamint a BORDEAUX-i CONNAMARRA Pub éveken át kinnlakással egybekötött, Frank Jackson főszponzorral támogatott zenekara. PATRICK COX , amikor az országban vendégeskedő ír miniszter látogatását tette delegációjával a Becketts-ben, ahol épp napi feladatunkat láttuk el, mondta: Nem gondoltam volna, hogy az Önök országában ilyen magas színvonalon művelik a mi tradicionális zenénket. Este a TV Híradóban is szerepeltünk, egy vidéki magyar disznóöléshez tették be a zenénket. Érdekes volt, sorry!Ennyi volt az utolsó húsz év, 1989-2009 főbb állomásai zenében.

Varga Cédrus Attila - Budapest
(hegedű, bendzsó, szájharmonika, mandolin, elektromos lábdob stb.)
URL: www.folkinfo.hu/cedrus
E-mail: cedrus_attila@freemail.hu
TEL./FAX: +36 1 222 7180 - (a legbiztosabb elérhetőség)
MOBIL: +36 30 611 3615
SKYPE: cedrusata
myspace.com/457818377
youtube.com/user/cedrusattila

Nous-nous

The green groves of the Red Hill (Reel)