WWW.FOLKINFO.HU
Bakos Tünde, kotóművész - Budapest
   

 

A japán hagyományos zene

Bakos Tünde Japánban eltöltött hosszú idő alatt lehetőségem volt a nyelv mellett a hagyományos zenével is foglalkozni. Sikerült a kotó nevezetü hangszeren megtanulni játszani, amit eloször egy koncert alkalmával hallottam és nagyon megragadott.

A kotó eredetileg kinai közvetitéssel került be Japánba. 13 húros hangszer, külön lábak támasztják alá az egyes húrokat. A jobb felén pengetjük meg külön pengetővel és a bal oldalon a húrok lenyomásával változtathatjuk meg a hangmagasságot. Hangja a nyugati hárfához nagyon hasonlit, kis helyiségben nagyon szép hangzást ad, de már nagy teremben elvész a hangja. A 20. század óta nemcsak japán zene előadására használják, hanem nyugati darabokat is irtak rá, mint pl. Vivaldi: Négy évszak, Menüett, stb.

Pócsik ViktorTanárnom segitségével megismerkedtem más zenészekkel is, mint pl. egy shakuhachi művésszel, aki bambusz furulyán játszik. Sok gyakorlás után volt alkalmam néhányszor közönség elött is játszani japán zenészekkel. Hazatérésemkor egy csodálatos ajándékot kaptam a tanárnőmtől, egy igazi kotót.

Itthon egy altfurulyán játszó fiúval sikerült kapcsolatba kerülnöm, aki helyettesitette a shakuhachi kisérő szerepét. Különböző alkalmakra szoktunk kapni meghivásokat pl. bonsai kiállitás, japán nap stb.
Pócsik Viktor a nemrégiben ajándékba kapott shakuhachin próbál gyakorolni és már alig várja, hogy néhány órát vegyen a Magyarországra látogató művészektől.

Kontakt:

Bakos Tünde
Tel: +36 1 2832135
E-mail: shirochan@freemail.hu

Letölthető zenerészlet:
Japán népdal, a Chidori ( magyarul sirály) Letölthető zenerészlet